Yaum al-‘Athifah

Hari ini, 27 JUN 2009 (Sabtu), satu program yang dinamakan Yaum al-‘Athifah telah diadakan bermula jam 8.00 pagi hingga 12.30 tengahari di SAMHSB.  Ia dijalankan di kelas masing-masing dengan dikendalikan oleh guru kelas.

Ibubapa dan penjaga ada yang datang seawal 7.15 pagi untuk menghadiri program tersebut.  Yaum al-‘Athifah yang bermaksud ‘hari emosi/perasaan/rasa kasih-sayang’ telah berjalan dengan lancar.  Sesi perbincangan dan penerangan tentang prestasi anak-anak telah diadakan dengan telus dan bersungguh-sungguh samada di pihak ibubapa/penjaga, mahupun di pihak guru.  Sesuai dengan nama program, sesi tersebut memang telah menyentuh emosi dan perasaan masing-masing yang terlibat.

Sebahagian ibubapa/penjaga ada yang telah mengambil peluang ini bagi meluahkan perasaan dan harapan mereka kepada para guru akan kejayaan anak-anak mereka.  Malah, ada yang berkongsi masalah bagi memberitahu pihak sekolah punca anak-anak mereka kurang cemerlang dalam pelajaran.

Bagi guru-guru, input seperti ini dapat memberi kefahaman kepada mereka dalam memilih pendekatan yang sesuai dalam berkomunikasi dengan para pelajar yang mungkin ‘bermasalah’.  Tentunya para pelajar tidak dengan sengaja untuk gagal.  Pastinya ada faktor penyebabnya.  Mungkin faktor keluarga, kewangan, rakan sebaya, kesihatan, kurang perhatian/kasih sayang dan sikap pelajar itu sendiri.

Mudah-mudahan sesi perbincangan yang telah diadakan pagi tadi dapat memanfaatkan kesemua pihak samada guru, ibubapa/penjaga, pelajar dan pihak sekolah dalam sama-sama memastikan kejayaan akademik dan sahsiah para pelajar SAMHSB dapat direalisasikan.

wAllahu Ta’ala A’lam.

Advertisements

11 Responses

 1. salam..alhamdulillah..sgala2nye bjln dgn lncr smlm..sgala prncangan yg diatur di kls 3 taat mncpai matlmt.terima kasih kpd rkn2 yg bnyk mmberikn krjsama..dn syabas tok korg!!!ckgu pown puji…hikhik…

 2. smlm…ibu bpa yg hdir..brhrp yg ank2 mreka brjaya dgn cmerlngnye,di dunia dn akhirat..ad yg mgalirkn air mta..sgt mginsafkan sy..ayuh!rkn2 skalian..jgn kte hmpakn ibu bpa dn guru2 kte…jgn biarkan air mta kte yg mgalir kelak..air mta pnyesalan.

 3. ye..alhamdulillah..syukran diucapkn kpd sume dak2 3 taat.. dan kpd sume kwn2..smuga program smlm mmbri iktibar buat kte utk brjaya lg..insyaallah..KITA PASTI BOLEH..!!
  9A dlm gnggamn..

 4. adoyaii….ma n pa ana x dtg sbb ade hal…huh…

 5. alhamdulillah,, bkp taoun nie ad peningkatan,,
  perents, xyah nk bersesak-sesak at one palce only,,
  fuh,, nseb bek result ok..
  PMR,, coming near

 6. tahniah ler kpd pljr2 yg excellent dlm mid-exam bru2 nie..smoge kalian sume berjaya dlm bidang yg diceburi..InsyaAllah..smoge berjaya kpd sahabat2ku yg amik SPM this year..

 7. Taun ni eden SPM…….

  Doakan eden berjayo!!!!!!!!!

 8. 11 A1 sedang menantiku……….

  Dan aku akan mengejarnya……..

  Tunggu aku 11 A1..!!!

 9. insyaAllah…sye ykin abg fariz leh wt pnye…practise make perfect…thn dpn abg dh kuar mst kadet polis khilangan pmimpin yg berjaya…huhu

 10. amin…mudah-mudahan…smoga bjaya dunia akhirat..

 11. Nseb baek sih aq gak dtg itu hri….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: