Laporan Lawatan Ilmiah Sains 2009

-Tarikh : 21 Julai 2009

-Anjuran : Panitia Sains dengan kerjasama Persatuan Sains

-Tempat :

1. Stesen JanaElektrik Sultan Salahuddin Abd. Aziz Shah, tok Muda, Kapar

Pelajar didedahkan dengan pengenalan Kapar Energy Ventures Sdn. Bhd, bahagian-bahgian , bahanapi yang digunakan, kebuk pembakaran dan alatan terlibat dalam penghasilan tenaga elektrik.

2. Syarikat YEOS , di Petaling Jaya

Pelajar diberi maklumat berkaitan penghasilan air minuman Yeos serta beberapa produk minuman Yeos

 

-Peserta : 41 orang pelajar dan 3 orang guru( en. Izwan, Pn. Noraini, Pn, Ruhayu)

Laporan disediakan oleh Cikgu Mohd Izwan Baidawi

 

9 Responses

  1. Alhamdulillah.. seronok dapat pegi lawatan tuu.. pagi pergi tempat panas petang pegi tempat sejuk..
    Seronok.. memang seronok, rugi x pegi…

  2. sape nak pegi tahun depan.. pastikan skor sains dengan cemerlang yeaa..

  3. syukran akh cikgu shah tlog upload gambaq..

  4. Uihh, bestnya. Tahniah cikgu Izwan dan guru2 yg terlibat serta para pelajar yang terlibat dalam aktiviti yang berfaedah seperti ini.

    Harap2 lawatan ke Power Plant tu dapat memberikan impak yang besar kepada para pelajar. Mudah2an suatu hari nanti, ada di kalangan ahli rombongan yang bergelar jurutera yang menguruskan sistem dan operasi di sana, insyaALLAH🙂

  5. Bagus lawatan ni..byk ilmu yang kitorang dapat, antaranya macam mana sebenarnya tenaga elektrik yang kat umah kita tu terhasil dan cara pengagihannya…dan cara pembungkusan air kotak menggunakan tetra-pak..buat adik2 sume,scorelah subjek sains klu teringin nak pergi…x rugi…pengalaman dan ilmu macam ni kite x dapat waktu p&p dalam kelas….

  6. Assalamu’alaikum.
    seronok lihat plajar menimba ilmu diluar bilik darjh…syabas panita dan persatuan sains..diharap program ini akan memotivetkan yang pergi supaya lebih bersungguh-sungguh untuk mendlmi ilmu dari perbagai bidang………wah. nampak macam dah ada gaya jurutera…aminn. dan yang tak berpeluang pegi tu…macam kata MIB dan Farah…subjek sains mesti baik..mesti score…tahun depan Ckgu Izwan dan ckgu Noraini mesti buat program …tentu lagi best …

  7. seronokye dapat gi kilang yeo’s..beruntung pelajar2 skrg dpt gi tgk sendiri produk yeo’s diproses..so sape yg nak gi thn depan kenala usaha lebih sbb tiap2 thn panitia sains bw pelajar jln2..

  8. cigu lela,sy nk g jgak bole?hehe sains sy okey..tp mase tahun 2007 laaa..hehe

  9. best pegi hidro…………lg best pegi kilang yeos,,,dpt bwk blek air….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: