Permohonan PTPTN

Assalamualaikum semua.Cikgu ada sedikit berita nak disampaikan kepada abang dan kakak lepasan SPM 2010 SAMSHSB. Anda perlu mendaftar untuk akaun PTPTN anda. Semak surat tawaran yang anda terima dari pihak universiti (jika sudah terima). Kemudian,anda boleh membeli no.pin PTPTN di BSN dengan harga RM5.00.

Buka laman web ptptnย http://www.ptptn.gov.my/gateway/ย untuk mendaftar masuk. Pastikan anda ‘key-in’ tu ikut nombor yang dikeluarkan pada slip pin yang anda beli di BSN ye. Pastikan juga anda membuka akaun bank mengikut bank mana yang telah ditetapkan oleh pihak universiti anda kerana lain universiti lain banknya.

Ok, sila sebarkan ke teman-teman yang lain. Makluman ini sangat penting ya..Nasihat cikgu, kalau ada peluang untuk mohon biasiswa seperti JPA dan pinjaman pendidikan seperti Yayasan Selangor, mohonlah ya..Good luck dari cikgu dan Unit Kaunseling!Selamat melangkah ke alam kampus! ๐Ÿ™‚

Selamat Menduduki Peperiksaan Pertengahan Tahun :)

Doa time nak exam..

Khas untuk pelajar ย yang akan ambil exam. Amalkanlah doa ini supaya dipermudahkan oleh Allah semasa menjawab exam nanti. buat yang terbaik untuk mid-year ni..
– Doa memulakan ulangkaji
ุงูŽู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุฅูู†ูู‘ูŠู’ ุฃูŽุณู’ุฃูŽู„ููƒูŽ ููŽู‡ู’ู…ูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุจููŠูู‘ูŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุญููู’ุธูŽ ุงู„ู’ู…ูุฑู’ุณูŽู„ููŠู’ู†ูŽ ูˆูŽุงู„ู’ู…ูŽู„ุงูŽุฆููƒูŽุฉู ุงู„ู’ู…ูู‚ูŽุฑูŽู‘ุจููŠู’ู†ูŽ. ุงูŽู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุงุฌู’ุนูŽู„ู’ ู„ูุณูŽุงู†ููŠู’ ุนูŽุงู…ูุฑู‹ุง ุจูุฐููƒู’ุฑููƒูŽ ูˆูŽู‚ูŽู„ู’ุจููŠู’ ู…ูŽู„ููŠู’ุฆู‹ุง ุจูุฎูŽุดู’ูŠูŽุชููƒูŽุŒ ุฅูู†ูŽู‘ูƒูŽ ุนูŽู„ูŽู‰ ู…ูŽุง ุชูŽุดูŽุงุกู ู‚ูŽุฏููŠู’ุฑูŒ.
Maksudnya: โ€œYa Allah! Aku memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir. Ya Allah! Jadikanlah lidahku basah dengan zikir kepadaMu, hatiku dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.โ€
–ย Doa selepas mengulangkaji
ุงูŽู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ุฅูู†ูู‘ูŠ ุฃูŽุณู’ุชูŽูˆู’ุฏูุนููƒูŽ ู…ูŽุง ู‚ูŽุฑูŽุฃู’ุชู ูˆูŽู…ูŽุง ููŽู‡ูู…ู’ุชู ูˆูŽู…ูŽุง ุญูŽููุธู’ุชู ููŽุฑูุฏูŽู‘ู‡ู ุฅูู„ูŽูŠูŽู‘ ุนูู†ู’ุฏูŽ ุญูŽุงุฌูŽุชููŠู’ ุฅูู„ูŽูŠู’ู‡ูุŒ ุฅูู†ูŽู‘ูƒูŽ ุนูŽู„ู‰ูŽ ูƒูู„ูู‘ ุดูŽูŠู’ุกู ู‚ูŽุฏููŠู’ุฑูŒ.
Maksudnya: โ€œYa Allah! Sesungguhnya aku menitip apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.โ€Doa Pada Hari PeperiksaanDicadangkan agar doa-doa berikut diucapkan pada hari peperiksaan, iaitu sebelum dan semasa peperiksaan berlangsung:
1. Ketika memasuki dewan peperiksaan:
ูˆูŽู‚ูู„ู’ ุฑูŽุจูู‘ ุฃูŽุฏู’ุฎูู„ู’ู†ููŠ ู…ูุฏู’ุฎูŽู„ูŽ ุตูุฏู’ู‚ู ูˆูŽุฃูŽุฎู’ุฑูุฌู’ู†ููŠ ู…ูุฎู’ุฑูŽุฌูŽ ุตูุฏู’ู‚ู ูˆูŽุงุฌู’ุนูŽู„ู’ ู„ููŠ ู…ูู†ู’ ู„ูŽุฏูู†ู’ูƒูŽ ุณูู„ู’ุทูŽุงู†ู‹ุง ู†ูŽุตููŠุฑู‹ุง
Maksudnya: โ€œDan katakanlah: โ€œWahai Tuhanku! Masukkanlah daku dengan kemasukan yang benar lagi mulia, serta keluarkanlah daku daripadanya dengan cara keluar yang benar lagi mulia; dan berikanlah kepadaku daripada sisiMu hujah keterangan serta kekuasaan yang menolongku.โ€
2. Ketika menerima kertas soalan:
ู‚ูŽุงู„ูŽ ุฑูŽุจูู‘ ุงุดู’ุฑูŽุญู’ ู„ููŠ ุตูŽุฏู’ุฑููŠ. ูˆูŽูŠูŽุณูู‘ุฑู’ ู„ููŠ ุฃูŽู…ู’ุฑููŠ. ูˆูŽุงุญู’ู„ูู„ู’ ย  ย  ย  ย  ย ย ุนูู‚ู’ุฏูŽุฉู‹ ู…ูู†ู’ ู„ูุณูŽุงู†ููŠ. ูŠูŽูู’ู‚ูŽู‡ููˆุง ู‚ูŽูˆู’ู„ู.
Maksudnya: โ€œWahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku dadaku. Dan mudahkanlah bagiku tugasku. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidahku, supaya mereka faham perkataanku.โ€
3. Ketika sukar menjawab:
ย ย  ย  ย  ูŠุงูŽ ุญูŽูŠูู‘ ูŠูŽุง ู‚ูŽูŠูู‘ูˆู’ู…ูุŒ ุจูุฑูŽุญู’ู…ูŽุชููƒูŽ ุฃูŽุณู’ุชูŽุบููŠู’ุซู.
Maksudnya: โ€œWahai Tuhan yang maha hidup lagi maha berdiri dengan sendirinya. Dengan rahmatMu aku bermohon pertolongan.โ€
4. Atau:
ุงูŽู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ู„ุงูŽ ุณูŽู‡ู’ู„ูŽ ุฅูู„ุงูŽู‘ ู…ูŽุง ุฌูŽุนูŽู„ู’ุชูŽู‡ู ุณูŽู‡ู’ู„ุงู‹ ูˆูŽุฃูŽู†ู’ุชูŽ ุชูŽุฌู’ุนูŽู„ู ุงู„ู’ุญูŽุฒูŽู†ูŽ ุงู„ุตูŽู‘ุนู’ุจูŽ ุฅูู†ู’ ุดูุฆู’ุชูŽ ุณูŽู‡ู’ู„ุงู‹.
Maksudnya: โ€œYa Allah! Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang engkau jadikan kesenangan padanya. Dan engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.โ€
5. Jika anda terlupa jawapan:
ุงูŽู„ู„ูŽู‘ู‡ูู…ูŽู‘ ูŠูŽุง ุฌูŽุงู…ูุนูŽ ุงู„ู†ูŽู‘ุงุณู ู„ููŠูŽูˆู’ู…ู ู„ุงูŽ ุฑูŽูŠู’ุจูŽ ูููŠู’ู‡ู ุงุฌู’ู…ูŽุนู’ ุนูŽู„ู‰ูŽ ุถูŽุงู„ูŽู‘ุชููŠู’ ู…ูŽุนู’ู„ููˆู’ู…ูŽุงุชููŠู’.
Maksudnya: โ€œYa Allah! Tuhan yang menghimpunkan manusia pada hari yang tiada keraguan padanya. Himpunkan barangan dan maklumat yang hilang daripadaku

Doa – Usaha Ikhtiar – Tawakal.. Good Luck ๐Ÿ™‚

Majlis Persaraan Cikgu Norsaadah Amir

Majlis Persaraan Cikgu Norsaadah..pada awalnya agak emosi & syahdu…tp ye la…Cikgu Norsaadah dikategorikan sebagai orang yang tersangat baik dr semua hal…maka, hilangnya dia dr SAMSHSB nie cukup terasa pada semua org…sbb tu byk sungguh hadiah yg dia dapat…macam2…so…buatย Cikgu yg baik hati…minta maap la kalau ada yg tak kena …Selamat Bersara & moga dikurniakan kesihatan yg baik…

(Sumber: FB Cikgu Mimah)