Selamat Menduduki Peperiksaan SMA dan Peperiksaan Akhir Tahun *repost

Assalamualaikum w.b.t.

Peperiksaan Akhir Tahun 2011 bagi pelajar tingkatan 4 (selaras peringkat JPS) telah pun berlangsung diiringi Peperiksaan Sijil Menengah Agama

Pada Jumaan 21 Okt 2011 pula akan bermulanya Peperiksaan Akhir Tahun 2011 bagi pelajar tingkatan 1 dan tingkatan 2, (selaras peringkat JPS).

Semoga berjaya diucapkan kepada semua.

Sedikit pengisian yang menarik untuk dikongsi…..

PERSEDIAAN ROHANI MENGHADAPI PEPERIKSAAN

Selain dari persediaan fizikal, mental dan emosi, persediaan rohani juga perlu. Anda perlu faham kedudukan kita sebagai hamba hanyalah mampu melakukan usaha sebaik mungkin tetapi hasil sebenarnya Allah lah yang menentukannya. Ketenangan jiwa dan fikiran sangat perlu disaat-saat menghadapi peperiksaan, oleh itu lakukanlah sesuatu untuk meraih ketenangan ini.

Antara perkara yang boleh anda lakukan ialah:

1.Sentiasa bermunajat kepada Allah. Lakukan solat hajat dan pohon agar Allah campakkan ketenangan dan terangkan hati dalam menghadapi peperiksaan. Minta pada Allah agar apa yang dipelajari keluar dalam peperiksaan.

2.Minta restu kedua ibu bapa. Doa ibu bapa untuk anaknya sangat makbul. Jadi mintalah restu dari keduanya. Mintalah mereka mendoakan kejayaan anda.

3. Minta restu guru. Guru merupakan ibu bapa anda disekolah. Minta halalkan ilmu yang diberi dan minta maaf dengan guru. Berkat doa guru dan restu mereka, ilmu yang pernah disampaikan kepada anda akan lebih terkesan.

4.Banyakkan berzikir dan membaca al-Quran. Hati yang banyak berzikir akan memperolehi ketenangan. Hati juga lebih terang apabila anda sering membaca al-quran. Alla telah berfirman dalam surah ar-Ra’ad, ayat 36, yang

mafhumnya “Sesungguhnya dengan mengingat Allah akan menjadi tenanglah semua hati”.

5.Jauhi maksiat. Jauhi diri anda dari perbuatan maksiat dan dosa besar. Mereka yang bergelumang dengan maksiat mempunyai jiwa yang resah. Hidup juga tidak diberkati Allah.

6.Banyakkan berdoa. Pastikan anda berdoa mengikut adab-adab berdoa

Wallahualam.. :)   (sumber)

2 Responses

  1. salam…
    good luck kpd smua clonn2 sma n clon2 PAT…
    do the best..naikkn nme skola..
    jgn lpe minx rstu mak ayah,gru2 n kkwn…
    ~~doakn tok kmi jgk spye dpt kptsn yg diarap kan..!!

  2. salam kpd semua calon SPM.periksa dah nak tiba mudahan kita semua dah hampir lengkap bersedia dengan kelengkapan kita untuk menempuhinya..especially 4 student 5(1)memg best good luck to all of you…tq korang sume banyak ajar aku bab yang aku xtaw..tq.tq.salam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: