MAKLUMAN PROGRAM IQ WORKOUT

As salam..cikgu ade sedikit makluman berkenaan program IQ Workout yang sepatutnya berlangsung pd Ahad (17 Jun 2012). Program ini ditangguhkan ke 23 Jun (Sabtu) dan para pelajar tingkatan 3,4 dan 5 yang berminat boleh mendaftar di UBK bermula Isnin..

 

Minta sebarkan pada kawan2 yg tak tahu ya..

Terimas…

MAKLUMAN PENTING UNTUK PENERIMA ANUGERAH SPM 2011

Assalamualaikum

Saya ada makluman penting utk 34 orang penerima anugerah SPM 2011 yang lalu.

Esok (Sabtu, 28 April 2011) Anda semua dijemput untuk menghadiri Majlis Sumbangan Anugerah Kecemerlangan SPM 2011 bertempat di :

Dewan Johar, Sungai Udang pada Jam 9 Pagi.

Ada sedikit sumbangan atas kecemerlangan anda dalam SPM 2011

Pakaian mestilah kemas.

Jika tidak dapat hadir, boleh wakilkan ibu bapa untuk datang.

Sijil juga disertakan.

Peluang baik. Orang memberi kita merasa.

TQ..Minta disebar2kan..

Makluman STPM 2012

Makluman lagi! πŸ™‚ Kali ini berkenaan dengan lepasan SPM 2011 yang berminat untuk melanjutkan pelajaran ke tingkatan 6.

Makluman terbaru berkenaan program STPM dan juga sistem semester yang baru boleh dibaca di sini.

Borang boleh didapati secara online di laman web http://www.moe.gov.my/ dan lihat pada bahagian pengumuman/pemberitahuan.

Borang Insya Allah akan dikeluarkan dalam bulan April-Mei.

Minta disebarkan ya.. πŸ™‚

 

Biasiswa Untuk Lepasan SPM dan STPM 2011

Assalamualaikum semua..

Hari ni cikgu nak kongsikan senarai biasiswa yang anda ; lepasan spm dan stpm 2011 boleh apply. Maaf cikgu sedikit lambat naikkan post ni. Ada biasiswa yang tarikh tutupnya begitu cepat – Hari Ini! Contohnya Biasiswa Khazanah..Tapi tak mengapalah. Ada lagi beberapa biasiswa yang awak boleh cuba. Klik link di bawah :

 

1. http://www.awanpagi.com/senarai-biasiswa-2012-untuk-lepasan-spm-dan-stpm-2011/

2.http://www.mara.gov.my/web/guest/kolej-/-kursus-tajaan

3. http://afterschool.my/scholarship/

4. http://www.scholarshipsreview.info/

 

Ok..Harap awak semua boleh sebar-sebarkan link ini kepada kawan-kawan yang berminat.Perlu bergerak pantas ya. Peluang tidak datang selalu. Kalau awak memang nak kan scholarship ni, kene buat kerja sikitlah ye. Saya hanya dapat membantu dalam cara begini. Selebihnya awak usaha sendiri. Insya Allah boleh berjaya.

Maklumat Sijil LCCI Pada Lepasan SPM Tingkatan 5 Sina 2011

Assalamualaikum WBH, salam tahniah kepada semua lepasan SPM 2011 yang telah selamat mendapat keputusan hari ini 21 Mac 2012. Perasaan bercampur baur. Ada gembira,sedih dan sebagainya. Pesanan saya, Allah ada menyembunyikan hikmahNya yang tersendiri dalam keputusan kita itu. Redhalah..Insya Allah besar manfaatnya.

Ok, saya nak menyampaikan sedikit maklumat kepada para pelajar tingkatan 5 Sina 2011 yang mengambil prinsip perakaunan. Anda boleh memohon sijil LCCI (semak pada slip SPM awak bahagian bwh sekali dia ada tulis-Yang layak adalah 1-6)

Permohonan boleh dibuat dalam 30 hari selepas SPM diumumkan.

Cara-caranya:

1. Yang paling mudah awak download sahaja di www.lcciasia.com. Kemudian alamatkan terus kepada

LCCI Internatiobal Qualifications (Malaysia) Sdn.Bhd

Suite 11.01, 11th floor

Menara Yayasan Selangor

18 A, Persiaran Barat

46000 Petaling Jaya, Selangor

2. Borang di UBK..Jumpa dengan saya. Hantar sendiri ke alamat yang sama

3. Bayaran RM25 dikenakan untuk sijil ini.

 

Pertanyaan lanjut sila berhubung terus dengan Cikgu Aimi di UBK ya…TQ..

 

MAKLUMAN PADA LEPASAN SPM 2011

Assalamualaikum kepada semua warga SgBerth. Di sini cikgu ada dua makluman untuk para pelajar lepasan SPM 2011(ehem!result dan nak keluar 22Mac ni kan?)

1. Borang permohonan ke tingkatan 6 bawah di sekolah menengah berasrama penuh KISAS dan SMAP Labu ada pada cikgu. Minta β€˜alert’ pada yang berminat supaya mendapatkan borang ni pada cikgu semasa result keluar nanti.Lengkapkan borang dan hantar SENDIRI ke BPI Cyberjaya dalam tempoh 4 minggu selepas keputusan diumumkan. Kelewatan menyebabkan awak terlepas peluang nnti.

2. Darul Quran dah keluarkan iklan untuk pengambilan pelajar baru untuk Program Diploma Tahfiz Al-Quran sesi 2012/2013. Borang permohonan adalah secara atas talian (online) di laman sesawang

a. www.islam.gov.my

b.www.darulquran.gov.my

Program ini ada temuduga ya. Jadi isi borang ni dalam jangka masa 10 hari selepas keputusan SPM diumumkan dan tunggu keputusannya.Tarikh semakan temuduga adalah secara atas talian pada 9 April 2012.

Tarikh temuduga adalah di antara 11-14 April 2012 dan keputusan temuduga dan surat tawaran juga boleh disemak secara atas talian mulai 4 Mei 2012. Tarikh daftar masuk pada calon yang berjaya adalah pada 7 Mei 2012… πŸ˜€

Calon yang tidak dapat apa-apa makluman selepas 7 Mei 2012 dianggap tidak berjaya.

Syarat-syarat lain boleh didapati dengan mengunjungi bilik kaunseling.

Jadi, minta kawan-kawan sebarkan pada lepasan SPM 2011 ni kalau berminat ya. Selamat menempuh alam universiti dan selamat berjaya untuk keputusan SPM 22 Mac ni :)

MAKLUMAN PENTING BEKAS PELAJAR SAM SULTAN HISAMUDDIN SUNGAI BERTIH YG MENERIMA BIASISWA MAIS

Update: maaf..disebabkan sedikit kekeliruan, biasiswa ini ditarik balik. Harap maaf dan harap maklum.

Assalamualaikum warahmatullah..di sini cikgu ada 1 maklumat yang sangat penting dari cikgu Siti Ngasriah Basri berhubung tajuk di atas. Cikgu akan lampirkan nama-nama bekas pelajar yang menerima biasiswa MAIS ni dan mereka perlu berjumpa atau berhubung dengan cikgu Siti Ngasriah dengan kadar yang segera ya. Kalau ada bekas pelajar yang terbaca entri ini sila-silalah disebarkan kepada teman yang berkaitan ya πŸ˜€

  1. NUR HIDAYAH BINTI NOR HASAN
  2. SAIDATUL SHAHIDAH BINTI MUHAMAD SYAH
  3. JARIAH BINTI ARIS SUBADRI
  4. SAIDATUL SYAZWA BINTI ANUAR
  5. SITI NUR WAHYUNI BINTI ABDUL WAHUB
  6. AFIQAH BINTI ISMAIL
  7. NURJANNAH NATASHA BINTI MUHD ASRI
  8. FARAH NADIRAH BINTI SHARUNI
  9. NURUL WAFA BINTI MOHD ASRI
  10. NUR SAKINAH HUDA BINTI MAASOM
  11. NURUL AIN BINTI HAZALI
  12. SITI NOR ZAFIRAH BINTI JAMALUDDIN
  13. NUR ATHIRAH BINTI ABDUL HAMID
  14. NUR AMIRAH BINTI MOHD ZAMRAN
  15. NURMAISARAH BINTI NAZERI
  16. NORSAEDAH BINTI MUSTAFA
  17. SITI AISHAH BINTI SALIHIN
  18. MUHAMMAD HAFIZUDDIN BIN HANAFI
  19. MUHAMMAD FAIZ BIN MOKHDER
  20. MUHAMMAD HAZIM BIN ZAHARI
  21. MUHAMMAD ARIF BIN MOHD YUSOF
  22. KHAIRUN NISAA BINTI BAHARIN
  23. NUR NADIRA FATIN BINTI ABDUL AZIZ
  24. NURUL AMIRAH BINTI MOHD FUAD
  25. AZMIRA BINTI MOHD NASIR
  26. SITI FITRIANA BINTI SUKERMAN
  27. FATIN FASEHA BINTI FAISAL
  28. NURHIDAYAH BINTI SUHAIMI
  29. NURAISHAH BINTI ZAINUDDIN
  30. HALIMATUSYAHIRAH BINTI NORLIZAM
  31. MUHAMMAD SYAFIQ BIN AZMI
  32. SYAHMI SYAHIRAH BINTI MOHD SYAHIT
  33. NURUL ASYIKIN BINTI ROSLI
  34. NUR FARAH BINTI RUDEMAN
  35. MOHD ALI BIN MOHD YUNUS

Para pelajar ini ada dari tingkatan 5 2010 dan juga tingkatan 5 2011..Jangan malu-malu ya, jemput ke sekolah..bukan senang nak dapat biasiswa ni πŸ™‚

Jadual Penyerahan Bantuan Khas Awal Persekolahan 2012

Assalamualaikum kepada semua pelajar, guru dan ibu bapa. Dengan ini disertakan jadual penyerahan untuk Bantuan Khas Awal Persekolahan tahun 2012 kepada para pelajar mengikut kelas.

Bil

Kelas

Bil Pelajar

Nama Guru Kelas

/ Wakil Guru Kelas

Tarikh /Hari Agihan Bantuan

Masa

1

1 Ibnu Rusyd

40

Nornajmah Amjah

16/11/11

Rabu

9.30 – 11.30 am

2

1 Ibnu Qayyim

40

Md Norhan Ruslan

3

1 Ibnu Sina

36

Siti Ngasriah Basri*

17/11/11

Khamis

11 am – 3.00 pm

4

1 Ibnu Nafis

40

Noraizan Mokhsin

5

1 Ibnu Kathir

40

Mohd Ali Suparman

18/11/11

Jumaat

11 am – 3.00 pm

6

2 Ibnu Sina

40

Rubiatul Fijriah Azizan

7

2 Ibnu Kathir

41

Mohd Zahri Abdul Karim

21/11/11

Isnin

11 am – 3.00 pm

8

2 Ibnu Nafis

39

Siti Salmah Khalil*

9

2 Ibnu Rusyd

39

Nasriah Mahfudz

22/11/11

Selasa

11 am – 3.00 pm

10

2 Ibnu Qayyim

41

Norizan Abdul Wahab

11

3 Ibnu Sina

41

Selamah Yusuf

23/11/11

Rabu

11 am – 3.00 pm

12

3 Ibnu Kathir

39

Norizan Najmuddin

13

3 Ibnu Nafis

41

Susila Mahmood

24/11/11

Khamis

11 am – 3.00 pm

14

3 Ibnu Rusyd

41

Mohd. Izwan Baidawi*

15

3 Ibnu Qayyim

36

Jamaliah Zainal Abidin

25/11/11

Jumaat

11 am – 3.00 pm

16

4 Ibnu Sina

31

Siti Solihah Juriamin

17

4 Ibnu Kathir

41

Nabilah Mohd Khalil

29/11/11

Selasa

11 am – 3.00 pm

18

4 Ibnu Nafis

29

Sepiah Adam

19

4 Ibnu Rusyd

34

Nordiana Abdul Rahman

30/11/11

Rabu

11 am – 3.00 pm

Minta disebar-sebarkan kepada rakan-rakan lain yang belum mengetahui. Tepati masa dan jadual untuk memudah dan melicinkan kerja masing-masing. Terima kasih πŸ˜€

Makluman UPU 2012/2013

Makluman untuk SPM-er 2011, ada sedikit maklumat berkenaan dengan UPU..Permohonan untuk UPU sesi 2012/2013 dah dibuka bermula 15Nov lepas..untuk Fasa 1, anda boleh mengisi maklumat-maklumat yang diperlukan tanpa menggunakan no unik ID di sini sehinnga 31 Disember

 

Untuk Fasa 2, anda dikehendaki membeli nombor Unik ID di BSN dengan harga RM10.60 satu. Fasa 2 akan dibuka dari 9 Januari 2012 hingga 4 April 2012..Maklumat lanjut boleh berjumpa dengan saya di bilik kaunseling. Cekidout! πŸ˜€

Permohonan PTPTN

Assalamualaikum semua.Cikgu ada sedikit berita nak disampaikan kepada abang dan kakak lepasan SPM 2010 SAMSHSB. Anda perlu mendaftar untuk akaun PTPTN anda. Semak surat tawaran yang anda terima dari pihak universiti (jika sudah terima). Kemudian,anda boleh membeli no.pin PTPTN di BSN dengan harga RM5.00.

Buka laman web ptptnΒ http://www.ptptn.gov.my/gateway/Β untuk mendaftar masuk. Pastikan anda ‘key-in’ tu ikut nombor yang dikeluarkan pada slip pin yang anda beli di BSN ye. Pastikan juga anda membuka akaun bank mengikut bank mana yang telah ditetapkan oleh pihak universiti anda kerana lain universiti lain banknya.

Ok, sila sebarkan ke teman-teman yang lain. Makluman ini sangat penting ya..Nasihat cikgu, kalau ada peluang untuk mohon biasiswa seperti JPA dan pinjaman pendidikan seperti Yayasan Selangor, mohonlah ya..Good luck dari cikgu dan Unit Kaunseling!Selamat melangkah ke alam kampus! πŸ™‚